Οι κλασσικές περιπτώσεις αβαρίας στον κυνηγότοπο και πώς να τις προλάβετε ή να τις ξεπεράσετε…
Ένα κυνηγετικό όπλο μπορεί να υποστεί πολλές αβαρίες, ζημιές ή “ατυχήματα” στον κυνηγότοπο. Οι καιρικές συνθήκες, τα πεσίματα, τα χτυπήματα και οι απρόσεκτοι χειρισμοί, είναι… μέσα στο πρόγραμμα! Ας κάνουμε, λοιπόν, μερικές υποθέσεις εργασίας και ας εξετάσουμε ξεχωριστά, περιπτώσεις που προκύπτουν περισσότερο συχνά απ’ ότι νομίζουμε…
H περίπτωση της λάσπης
Μετά από μια πτώση σε λάσπη, ποτέ δεν χρησιμοποιούμε το όπλο, αν πρώτα δεν ελέγξουμε και καθαρίσουμε καλά την κάνη του. Στην περίπτωση που το κοίλο της κάνης έχει πάρει λάσπες στο εσωτερικό του, αφαιρούμε την κάνη ή τις κάνες - από την βάση και πιάνουμε “δουλειά”! Το ιδανικό είναι να έχουμε μαζί μας νερό, ένα κομμάτι σχοινί και ένα καθαρό πανί… Ρίχνουμε νερό στο εσωτερικό της κάνης για να φύγει η λάσπη, δένουμε το καθαρό πανί στο σχοινί (σχοινοκαθαρτήρας), και το περνάμε 2-3 φορές μέσα από την κάνη.
Στο τέλος, ελέγχουμε προσεκτικά αν έχει φύγει εντελώς η λάσπη από το εσωτερικό της κάνης. Πριν γίνουν όλα αυτά, ούτε καν να σκεφτείτε να πυροβολήσετε με ένα όπλο που η κάνη του έχει πάρει λάσπη, αν δεν θέλετε να σκάσει στα χέρια σας ή στο πρόσωπό σας!
Χιόνι και χαλάζι
Το χιόνι και το χαλάζι αποτελούν, επίσης, ιδιαίτερες περιπτώσεις που απαιτούν ιδιαίτερη αντιμετώπιση... Σε στερεή μορφή, αν μπουν στην κάνη και πυροβολήσετε, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί διό-γκωση ή ακόμη και ρήξη των τοιχωμάτων της. Αν, μάλιστα, η κάνη είναι κρύα (δεν έχει πυροβολήσει πριν εκείνη την ημέρα), οι νιφάδες του χιονιού ή οι κρύσταλλοι του χαλαζιού, καθυστερούν… να λιώσουν!
Όταν χιονίζει, ρίχνει χαλάζι ή βρέχει, η κάνη του όπλου πρέπει να κοιτάζει προς τα κάτω. Στην περίπτωση που χιονίζει ή ρίχνει χαλάζι, καλό είναι να ελέγχουμε συχνά το εσωτερικό της κάνης, για να διαπιστώσουμε ότι είναι καθαρή…
Όταν περνάμε κάτω από δέντρα που είναι φορτωμένα με χιόνι, ή σε περίπτωση που και στην κάνη μπει χιόνι, φροντίζουμε πάντα να το απομακρύνουμε από το εσωτερικό της κάνης. Ο σχοινοκαθαρτήρας είναι χρήσιμος και σε αυτή την περίπτωση, γι’ αυτό δεν πρέπει να λείπει ποτέ από το γιλέκο ή το σακίδιο.
Η διόγκωση της κάννης
Τα κλαδιά και τα φύλλα, είναι ένας ακόμα ύπουλος κίνδυνος… Στην περίπτωση που περνάτε μέσα από πυκνή βλάστηση, όπως συχνά γίνεται στο κυνήγι της μπεκάτσας, ο συχνός έλεγχος της κάνης επιβάλλεται… Ένα μικρό κλαδί ή φύλλο μπορεί να αποτελέσει αιτία για να δημιουργηθεί διό-γκωση, ή ακόμη και ρήξη στην κάννη.
Και βέβαια, δεν συζητάμε, καν, για περιπτώσεις ρήξης (σκίσιμο ή ολική ρήξη) στα τοιχώματα της κάνης... Σε περίπτωση διόγκωσης, πριν ξαναγίνει χρήση στο όπλο, πρέπει οπωσδήποτε να το εξετάσει οπλουργός (σε αρκετές περιπτώσεις η διόγκωση στην κάννη επισκευάζεται).
Μετά από πτώση
Κυνηγός που να μην έχει πέσει στο βουνό, δεν πρέπει να υπάρχει. Αν το όπλο πέσει κάτω, ανοίξτε το αμέσως και αφαιρέστε τα φυσίγγια.
Ελέγξτε σχολαστικά τις σωλήνες των κανών κατά μήκος τους, μην τυχόν και έχουν βαθουλώματα.
Αν διαπιστώσετε πως υπάρχει χτύπημα στις κάννες, επιστρέψτε στο αυτοκίνητο και μην κάνετε χρήση του όπλου, αν δεν το εξετάσει πρώτα ειδικός.
Επίσης, ελέγξτε το στόμιο της κάννης της καραμπίνας σας, ή τα στόμια του δίκαννου σας… Αν έχει παραμορφωθεί η κυκλική διάμετρος, μην χρησιμοποιήσετε το όπλο.
Δοκιμάστε την σκανδάλη αν λειτουργεί σωστά, χωρίς, όμως, να βάλετε φυσίγγι στην θαλάμη. Καλό θα είναι να έχετε πάντα μαζί σας ένα δοκιμαστικό φυσίγγι για τις περιπτώσεις αυτές. Επίσης, ελέγξτε το κοντάκι μήπως έχει παρουσιάσει τζόγους στην εφαρμογή με την βάση… Αν υπάρχει τζόγος, μπορεί με το πρώτο φυσίγγι που θα ρίξετε, το κοντάκι… να σπάσει!
Αν αρχίσουν... κεραυνοί!
Κανείς δεν ψάχνει να βρει τον μπελά του, αλλά κάποτε θα τύχει να ξεσπάσει ξαφνικά καταιγίδα, και στο βουνό να αρχίσουν να… βροντάνε οι κεραυνοί!
Αν τα πράγματα ζορίσουν, αφήστε το όπλο κάπου μακριά από εσάς. Τα μέταλλα είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού, οπότε προσελκύουν τα αστροπελέκια του ουρανού.
Τοποθετήστε το όπλο σε κάποιο ασφαλές μέρος μακριά από εσάς, και μόλις περάσει η μπόρα το ξαναπαίρνετε…
Μετά το πέρας κάθε κυνηγετικής εξόδου, το όπλο πρέπει να καθαρίζεται, να ελέγχεται και να συντηρείται. Το καθαρισμένο και καλοσυντηρημένο όπλο, αποτελεί εγγύηση για την ασφάλειά σας αλλά και για τη δική του μακροζωία!
Διόγκωση από φύλλα!
Κλαδιά και φύλλα αποτελούν… την κυριότερη αιτία για τις διογκωμένες κάνες!
Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι, η κάνη σε κάποιο σημείο διογκώθηκε, μην συνεχίσετε να κάνετε χρήση του όπλου. Είναι επικίνδυνο!