Επικαιρότητα

Αλεπούδες, φίδια, λαγοί και τα γιατάκια τους
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Μιλτιάδης
Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαγοκυνηγοί είναι και ο υπερπληθυσμός των αλεπούδων. Σε γκάλοπ που ασχολήθηκε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα 492 άτομα συμφώνησαν ότι πρέπει να επανέλθει το μέτρο της καταπολέμησης, όπως γινόταν παλιά, από τις δασικές αρχές σε συνεργασία με τους κατά τόπους κυνηγετικούς συλλόγους. Όχι σ’ αυτό τον τρόπο είπαν μόλις τρεις!
Στα σχόλια που ακολούθησαν υπήρξε πρόταση, αντί για τους αεροεμβολιασμούς που διενεργούνται, προκειμένου να αποτρέπεται η μετάδοση της λύσσας, είναι προτιμότερο να περιοριστεί ο αριθμός των αλεπούδων, με σωστή διαχείριση, που είναι το κυνήγι της με σκύλους δίωξης όλο το χρόνο.
Άλλος θεωρεί πως χρειάζεται ακόμη να δίνεται και αμοιβή για τις αλεπούδες και τα κουνάβια, ώστε να υπάρχει κίνητρο για τη διαχείριση των πληθυσμών αυτών των δυο αρπάγων, όποτε διαπιστώνεται (σε συνεργασία και με τις δασικές υπηρεσίες) πως η υπεραριθμία τους λειτουργεί ζημιογόνα σε άλλα είδη, όπως ο λαγός και η πέρδικα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απόψεις των λαγοκυνηγών για τη λειτουργία των Ζωνών Εκγύμνασης Κυνηγετικών Σκύλων. Στο ερώτημα που τέθηκε από την ΟΕΛ, η συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή 321 άτομα που ψήφισαν (99,38%) τάχθηκαν υπέρ της αλλαγής του καθεστώτος. Να παραμείνουν οι ζώνες ως έχουν απάντησαν μόλις δύο άτομα (0,62%). Αναλυτικότερα, οι απαντήσεις ήταν 224 να καταργηθούν οι ζώνες, 53 να αλλάζουν αυτές ανά τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε πέντε χρόνια), ενώ 24 εξέφρασαν την άποψη ότι η εκγύμναση πρέπει να επιτρέπεται και μέσα στα καταφύγια.
Η Ο.Ε.Λ., ζήτησε την άποψη των λαγοκυνηγών, αναφορικά και με το μέρος που φωλιάζει ο λαγός. «Μύθος ή πραγματικότητα ότι ο λαγός αποφεύγει τα πολυσύχναστους και θορυβώδεις τόπους;». Η συντριπτική πλειοψηφία (422 άτομα, ποσοστό 98,8%) απάντησε ότι αυτή η άποψη είναι μύθος και μόλις πέντε (1,2%) είπαν ότι είναι πραγματικότητα!
Τέλος, ένα γκάλοπ είχε σχέση με την ύπαρξη φιδιών τα τελευταία χρόνια. Στη σφυγμομέτρηση συμμετείχαν 254 άτομα. Απ’ αυτά, 144 (56,7%) ανέφεραν ότι τα σκυλιά τους έχουν δαγκωθεί από φίδια, 108 (42,5%) είπαν ότι δεν έχουν συναντήσει φίδι σε έξοδό τους, ενώ δυο (0,8%) σημείωσαν πως τους ίδιους τους τσίμπησε φίδι!
Σχετικά Άρθρα
-
Category
Επικαιρότητα