Όπλα-Βλητική

Φυσίγγια: Ο κυνηγός καθορίζει που θα τα χρησιμοποιήσει
Δεν υπάρχουν φυσίγγια (εκτός από τα διασποράς) για κοντινές και μακρινές αποστάσεις. Υπάρχουν φυσίγγια με διαφορετικά νούμερα σκαγιών, που ο κυνηγός καθορίζει που θα τα χρησιμοποιήσει
κείμενο ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΚΟΣΚΙΝΑΣ
Θα μπορούσε άραγε να υπάρξει ένα φυσίγγι που να καλύψει τις ανάγκες μας σε κοντινές και μακρινές βολές; Αναρωτιέμαι γιατί δεν έχει κατασκευαστεί ένα τέτοιο φυσίγγι, με το οποίο θα μπορούσαμε να αποφύγουμε όλες τις σπαζοκεφαλιές για το τι θα επιλέξουμε. Θα είχαμε ένα και μοναδικό και θα ήμασταν ήσυχοι...
Είναι όμως έτσι τα πράγματα ή οι περισσότεροι δεν σκέφτονται και δεν αξιολογούν με τον σωστό τρόπο τα πράγματα σε ότι αφορά την επιλογή του φυσιγγίου;
Ουσιαστικά δεν υπάρχουν φυσίγγια (εκτός από τα διασποράς) για κοντινές και μακρινές αποστάσεις. Υπάρχουν φυσίγγια με διαφορετικά νούμερα σκαγιών, που εμείς καθορίζουμε αν θα τα χρησιμοποιήσουμε στις κοντινές ή τις μακρινές αποστάσεις.
Καλύπτουν όλο το φάσµα
Τα σκάγια, από τη στιγμή που θα πυροβολήσουμε, από κάπου ξεκινούν και κάπου θα καταλήξουν.
Αφετηρία, έχουν την κάννη του όπλου και τερματισμό το σημείο που θα φτάσουν με τη λογική ότι αξιολογούμε σωστά τα πράγματα σε ότι αφορά τις αποστάσεις που μπορούν να καλύψουν. Τα πιο χοντρά σε διάμετρο σκάγια, λόγω βάρους και όγκου ταξιδεύουν μακρύτερα.
Άρα, όποιος θέλει να τουφεκάει σε μακρύτερες αποστάσεις, θα πρέπει να χρησιμοποιεί πιο χοντρά σκάγια. Με την ίδια λογική, όποιος θέλει να τουφεκάει σε κοντινές αποστάσεις θα πρέπει να χρησιμοποιεί πιο ψιλά σκάγια.
Είναι όμως έτσι; Μήπως το μέγεθος των σκαγιών το επιλέγουμε με βάση το θήραμα και όχι με τις αποστάσεις που πυροβολούμε; Θα μπορούσε κάποιος που κυνηγά λαγό και οι αποστάσεις που πυροβολεί δεν ξεπερνούν τα 15 μέτρα, να ρίξει σκάγια σε νούμερο 9.
Ας αντιστρέψουμε το παράδειγμα. Θα μπορούσε κάποιος που κυνηγά ορτύκια και οι βολές του είναι οριακές (40 μέτρα) να ρίχνει φυσίγγια με σκάγια σε νούμερο 5; Ένα φυσίγγι, ανεξάρτητα από το νούμερο τον σκαγιών, καλύπτει όλο το φάσμα των λογικών αποστάσεων, το ζητούμενο είναι τι θέλουμε εμείς να μας δίνει ως βλητικό αποτέλεσμα στις διαφορετικές αποστάσεις…
Τα καλά «κέντρα»
Αυτό που ρυθμίζει τι θα δώσει σαν βλητικό αποτέλεσμα ένα φυσίγγι, είναι το τσοκ και όχι το ίδιο το φυσίγγι. Αν για παράδειγμα κυνηγάτε τρυγόνια και χρησιμοποιείτε φυσίγγια σε νούμερα 8 και 7 που είναι η λογική επιλογή, το τσοκ είναι αυτό που θα σας δώσει τη δυνατότητα να ρυθμίσετε τον κύκλο της τουφεκιάς στις διαφορετικές αποστάσεις.
Το φυσίγγι από μόνο του δεν αρκεί για να ρυθμίσετε τον κύκλο της τουφεκιά σας. Θα ήταν λάθος να χρησιμοποιήσετε στο κυνήγι του τρυγονιού σκάγια σε νούμερο 9 ή 10 για να έχετε ένα «καλό» αποτέλεσμα σε κοντινές βολές ή αντίθετα ένα φυσίγγι με σκάγια σε νούμερο 6 ή 5 για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε μακρινές αποστάσεις.
Οι επιλογές αυτές κατά βάση μαρτυρούν απόγνωση. Το βασικό αίτιο είναι ότι δεν μπορείτε να έχετε επιτυχίες και καταλήγετε σε παράλογες επιλογές, πιστεύοντας, ότι έτσι θα δώσετε λύση στο πρόβλημα.
Άραγε τους ίδιους προβληματισμούς έχει και εκείνος που έχει καλά κέντρα στις τουφεκιές του;. Ο κυνηγός που έχει σταθερή επώμιση και κοντάκι ρυθμισμένο στα μέτρα του, δεν έχει τέτοιους προβληματισμούς.
Το μοναδικό πράγμα που καλείται να σκεφτεί και να αποφασίσει, είναι το τσοκ που θα επιλέξει για να ρυθμίσει τον κύκλο των σκαγιών του στις διαφορετικές αποστάσεις.
Ώριμες σκέψεις
Πόσο εύκολο είναι να επιλέξει ο κυνηγός το σωστό τσοκ; Ας πάρουμε για παράδειγμα το κυνήγι του τρυγονιού. Το πρωί καλείστε να πυροβολήσετε τα τρυγόνια σε κοντινές αποστάσεις και όσο κυλάει η μέρα σε πιο μακρινές.
Ενδεχομένως την ίδια χρονική περίοδο, με διαφορά δευτερολέπτων μπορεί να καλεστείτε να ρίξετε σε ένα τρυγόνι που περνά κοντά και σε κάποιο άλλο που περνά μακριά.
Ποια είναι η σωστή επιλογή σε τσοκ; Τα πράγματα σε ότι αφορά το κομμάτι αυτό, έχουν δυσκολέψει ακόμα περισσότερο από τη στιγμή που μπήκαν στη ζωή μας τα όπλα με μια κάννη (κατά βάση τα αυτογεμή).
Με τα δίκαννα τα πράγματα είναι σαφώς απλούστερα. Δύο κάννες, δύο διαφορετικές επιλογές σε τσοκ, πράγμα που συνεπάγεται έμμεση λύση για κοντινές και μακρινές βολές. Αυτό είναι το βασικό προτέρημα που προσφέρουν τα δίκαννα όπλα στο κυνήγι.
Από την άλλη, σε ότι αφορά τα αυτογεμή, η αλήθεια είναι κάπου στη μέση… Το 3άρι (demi) είναι αυτό που σκέφτονται όλοι...
Η επιλογή αυτή είναι ανάγκης, μεσοβέζικη. Αυτό που καλείται να απαντήσει ο κυνηγός στην προκειμένη περίπτωση, είναι δίκαννο με δύο άμεσες διαφορετικές επιλογές ή αυτογεμές που έχει το ένα φυσίγγι παραπάνω.
Δύσκολη επιλογή
Αν κάποιος κυνηγά μπεκάτσα ή ορτύκι δεν θα χρειαστεί να το σκεφτεί αρκετά... Δεν ισχύει όμως το ίδιο για εκείνον που κυνηγά κοπαδιαστά πουλιά, όπως τρυγόνια και φάσσες.
Η απόφαση δεν είναι και τόσο εύκολη, γιατί η παράμετρος που έχει να κάνει με το ένα φυσίγγι παραπάνω, είναι ένα σημείο που θα τον βασανίσει αρκετά μέχρι να αποφασίσει.
Ενδεχομένως στο μέλλον κάποιες φορές, στο κυνήγι να νιώσει χαρούμενος ή απογοητευμένος για την αρχική του απόφαση. Το φυσίγγι όμως από μόνο του δεν μπορεί να δώσει λύσεις σε ότι αφορά τις βολές σε κοντινές ή μακρινές αποστάσεις.
Στο επίκεντρο ο κυνηγός
Για να υπάρξει μία πετυχημένη βολή, πρέπει να υπάρχει ένας συνδυασμός πραγμάτων και, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, η βασικότερη προϋπόθεση όλων είναι ο ίδιος ο κυνηγός.
Το κατά πόσο έχει σταθερή επώμιση και κατά πόσο το κοντάκι είναι στα μέτρα του. Όλα τα υπόλοιπα εάν είναι εξασφαλισμένα αυτά τα δύο, είναι εύκολα.
Σχετικά Άρθρα
-
Category
Όπλα-Βλητική